Június 24. Hétfő, Iván

Alumínium takaróval igyekeznek megvédeni a mamutfenyőket a pusztító tűztől

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Csak nem akarnak csillapodni a kaliforniai erdőtüzek. Lassan már végeatűzszezonnak is, de sajnos a szélsőségesen száraz időjárás nagyon nem kedvez a növényzetnek a tűz ellenében.

kép: AP

Jelenleg már több, mint 9000 négyzetkilométeren perzselte fel a tűz a talajt, és persze ezzel együtt igazából bármit, ami éppen az útjába került. Igen, ez az épületeket is érinti, jelenleg már több száz otthon vált a lángok martalékává.

kép: AFP

A természetet sem kíméli a tűz, és veszélybe került az úgynevezettGiantForest, mely aSequoiaNemzeti Park területén található. Ez a rész azért kiemelten híres, mert a mamutfenyő-rengetegben az ember igazán érezheti, mennyire aprócska.

kép:dailymail.co.uk

Itt található a világ jelenlegszámon tartottleghatalmasabb fája is, mely a Sherman tábornok fája nevet viseli. Ez a monstrum 83 méter magasba nyúlik fel, és kerülete 31 méteres. A gigászi fa pedig szintén a tűz martaléka lehet.

Sajnos az erdő már tavaly is rettenetes veszteségeket szenvedett, a becslések szerint az akkor a park területére betörő tűzvész mintegy 10 600 mamutfenyőt pusztíthatott el. Éppen ezért a park szakemberei igyekeznek megvédeni az óriásokat, méghozzá alumínium fólia-szerű takarókkal

kép: NATIONAL PARK SERVICE

Nem vicc, ráadásul ez a módszer már bizonyított is, több épületet is sikerült megóvni vele a tűztől. A szakemberek most több mamutfenyőt is betekertek vele, ezzel az extrém magas hőtől egy rövid ideig meg lehet óvni a fákat. A tűz ellen azonban csak egy kiadós eső jelenthet igazi védelmet.

kép: news18.com

lead kép: news.in-24.com