2022. október 3. hétfő
Helga

Kaliforniában továbbra is városokat kell kiüríteni a terjedő tüzek miatt

2021. szeptember 2., 14:00
Kaliforniában továbbra is városokat kell kiüríteni a terjedő tüzek miatt

Bár mostanában kevesebb szó esik róla, a bozót és erdőtüzek továbbra is lángolnak, igaz, most nem Dél-Európában. Kalifornia azonban nem olyan szerencsés, mint Görögország, itt ugyanis nem sikerül megfékezni a tüzeket, és a tűzszezon is javában tart még. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, EO Browser, TW

Az egyik olyan lángtenger, mely komoly gondokat okoz a Caldor nevet kapta. Jelenleg mintegy 717 ezer négyzetkilométert emésztett fel, mely jóval nagyobb, mint Budapest, és a lángok megállíthatatlanul terjednek tovább. 

kép: rgj.com

Ebben sajnos közrejátszik az erős és folyamatosan fújó szél, mely futótüzet csinál Caldorból, valamint természetesen az elképesztő mértékű szárazság is, mely Kaliforniában már odáig fajult, hogy a mezőgazdasági öntözést is részben fel kellett függeszteni. 

 

A gyorsan terjedő lángok arra késztették a hatóságokat, hogy kötelező evakuálási parancsot adjanak ki, egymást követően három alkalommal, és egyre szélesebb területet lefedve. Jelenleg egész Sauth Lake Tahoe területét ki kell üríteni, mert várhatóan nem lesznek képesek megmenteni a lángoktól. 

kép: cnn

A Caldor tűz eddig mintegy 470 lakó és kereskedelmi épületet zabált fel, és 39 további ingatlant rongált meg. Öt sérültje is van a lángoknak, ám szerencsére halálos áldozatokkal egyelőre nem kell számolni. A tűz augusztus 14 óta rombol. 

kép: AP Photo -Noah Berger

lead kép: ETHAN SWOPE, AP

Ezek is érdekelhetnek