Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

A Sam hurrikán elképesztő fejlődés előtt áll - szörnyeteg van születőben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sam, a szezon 7. hurrikánja megállíthatatlanul halad a karibi szigetvilág felé, és még csak esély sem mutatkozik arra, hogy veszítene erejéből. Sőt, a körülmények sajnos kifejezetten kedvezőek ahhoz, hogy továbberősödjön.

kép: severe-weather.eu

Erre pedig már nem lenne szükség, legalábbis, ha szavazni lehetne, a környező szárazföldek lakói biztosan a további erősödés ellen voksolnának. Sam már most is 140mph - vagyis 225 km/h-ás sebességet produkál, azaz bőven a négyes kategóriában foglal helyet.

kép: severe-weather.eu

Hogy meddig, azt nem lehet megmondani. Haladása ugyanis lassú, és az útja olyan területen vezet keresztül, melyen sajnos két nagyon fontos összetevő is adott ahhoz, hogy Sam tovább erősödhessen.

A robbanásszerű fejlődése így is látványos, ám a karibi vizeken minden adott lesz ahhoz, hogy egy gigászi szörnyetegszülessen. Itt a víz hőfoka ugyanis 2-3°C-kal is magasabb, valamint az MJO légköri hullám is Sam alá adja a lovat.

kép: cnn

Sam a szezon második legerősebbviharajelenleg. Ha az előrejelzéseknek igaza lesz, és a hurrikánnak valóban sikerül kihasználni a rendelkezésre álló kedvező feltételeket, akkor könnyen az 5-ös kategóriába tornázhatja magát. Egyetlen jó hírként számolhatunk azzal, hogy előre kalkulált haladási iránya elhalad a szárazföldek mellett.

kép: stmaartennews.org

lead kép: NOAA