Március 3. Vasárnap, Kornélia

A Conson tájfun Manilát is eltalálja

Világidőjárás
2021. szeptember 09. 14:00
null

Amikor egy hurrikán eléri a partokat, akkor pusztításba is kezd. Ezt landolásnak hívjuk, és az említett viharforma esetében ez többnyire csak egyszer történik meg. Ha azonban nem hurrikán, hanem tájfun van a terítéken, akkor a landolás sem ilyen egyszerű.

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA, TW

A hurrikánok kialakulási helyüknek köszönhetően bár találkoznak szigetekkel, de nem olyan sokkal, mint a tájfunok. Most éppen Conson útvonalát követik és igyekeznek előre jelezni a szakemberek,ámnem is olyan egyszerű, tekintve, hogy a rendszer már most is 4 landoláson van túl.

kép: watchers.news

Conson a Fülöp-szigetek tagolt partvonalán halad keresztül, ennek köszönhető az, hogy ilyen sok földet éréssel lehet számolni. Az útvonala szerint Manilát is eléri, ám az erősségét nehéz megsaccolni.

Az első partot érés alkalmával már tájfun kategóriába tartozott a rendszer, ám azóta a domborzatnak hála márvesztetterejéből. Ugyanakkor rendre visszatér a víz fölé is, ahol erősödni is képes a körülményeknek hála.

kép: Jay Directo-AFP-Getty

Az biztos, hogy a haladási útvonalán rombol, esővel és széllel keseríti az ottaniak életét. Sajnos az útját bőven kísérik a földcsuszamlások is, és persze a növényzetben és a házakban is károkat okoz a 150 km/h-t is meghaladó széllökéseivel. Hogy pontosan mekkora károkkal lehet majd számolni, azt egyelőre nem tudják megmondani a szakemberek, dacára annak, hogy jelentős területeken már keresztül is haladt a súlyos trópusi viharrá “szelídült” tájfun.

kép: Dennis M. Sabangan-EPA

lead kép: Bullit Marquez-AP

klímaesőtájfunemberéletszél