Április 16. Kedd, Csongor

Tűz után áradás - cseberből vederbe került Dél-Franciaország egy része

Világidőjárás
2021. augusztus 29. 14:00
null

Franciaországban vannak területek, melyekre nyugodtan lehet mondani, hogy cseberből vederbe esnek, ha az időjárási anomáliákról van szó. Provence területén,Pignansvárosban és térségében egy hete még a rettegés volt az úr, hiszen a környezetük lángokban állt.

kép: france24.com

A város közvetlen szomszédságából is dőlt a füst, és a csitulni nem akaró erdő és bozóttüzek emésztették a területet. Ezeket végül sikerült megfékezni, így az emberek és minden más élőlény is fellélegezhetett.

kép: Brais Lorenzo-EPA

Kicsivel több, mint egy hét volt arra, hogy Pignans lakosai örüljenek annak, hogy nem perzselődött meg otthonuk, majd eső érkezett. Pontosabban egy viharrendszer mely két órán át egymást követő zivatarokkal tarolta le a térséget.

kép: Christophe Agnoli

Ennyi idő is elegendő volt ahhoz, hogy 100 mm csapadék hulljon le, amit ráadásul jégeső is kísért. Nem csak mennyiségében volt jelentős a jég, de a 2-3 centis darabok is tekintélyesnek mondhatóak, károkozás szempontjából mindenképpen.

A hirtelen esőzés súlyos villámáradásokkal járt, melyek végül több centi vastagon hagytak az utakon iszapot, hordalékot és jeget is. A közlekedés szinte teljesen megbénult, és amíg a takarítás folyik, nem is áll helyre egészen. Öröm az ürömben, hogy sem halálos áldozatokról, sem sérültekről nem szólnak a jelentések.

kép: Anthony Dalleu

lead kép: france3-regions.francetvinfo.fr

klímaesőtűzemberáradásFranciaország