2022. október 5. szerda
Aurél

Izrael is lángokban áll, de Marokkó sem úszta meg

2021. augusztus 22., 11:00
Izrael is lángokban áll, de Marokkó sem úszta meg

Izrael és Marokkó sem kerülhette el a tűzvész pusztítását, hiszen területüket is erősen érinti a döbbenetes meleg és a szélsőséges szárazság. Ennek megfelelően mindkét ország területén kiterjedt tüzekkel kell szembenéznie a szakembereknek. 

kép: Mick Weinstein-Times of Israel

Izrael esetében ez rekord-közeli méreteket jelent, az elmúlt évek egyik leghatalmasabb tüze tombol éppen a Jeruzsálem környéki hegyekben. A lángok megfékezésén 60-70 tűzoltókülönítmény és 12 repülőgép is dolgozik, sajnos kevés sikerrel. 

kép: Yonatan Sindel-Flash90  

A hegyvidéki falvak ugyanis hatalmas veszélyben vannak, és a tüzet nem minden esetben sikerül eltéríteni a települések felől. Ennek köszönhetően Ramat Raizel falu is lángra kapott, és a hegyvidékről több ezer lakót kellett evakuálni. 

 

Komoly gondot okoz a tűz mellett a füst is. Ez ugyanis nem korlátozódik a hegyekre, hanem a fővárost is eléri, és jelentősen rontja a levegő minőségét, komoly egészségügyi terhelést okozva ezzel. 

kép: Yonatan Sindel-Flash90  

Marokkó északi területei is lángra kaptak. A tűz kialakulásának okait még vizsgálják, de a szakemberek szerint a forróság és a száraz növényzet, valamint a szél együttesen tehetőek felelőssé a katasztrófáért. A helyi tűzoltóság megfeszített munkával elérte, hogy a lakott területek biztonságban legyenek, de a 20 pontról indult tűz így is 1200 hektárnyi erdőt emésztett el. 

kép: Shalev Shalom-TPS

lead kép: AFP

Ezek is érdekelhetnek