Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Tovább tombol a tűz Görögországban

Világidőjárás
2021. augusztus 05. 11:00
null

Görögországban sem csillapodnak a lángok. Bár durva kánikula hullámzik át az országon, végül mégsem történt meg, amitől a szakemberek féltek: nem érte el a hőmérséklet az 50°C-ot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyebbséget hozott volna a helyzet a tüzek tekintetében.

kép: LOUISA GOULIAMAKI-AFP

A száraz növényzet és az erős, óránként 38 km-es sebességgel fújó szél sajnos ideális környezetet teremtett a pusztító tüzeknek, melyek már két várost is fenyegetnek. A tűzoltóknak és a segítségükre érkező 5 repülőgépnek és 5 helikopternek sikerült megakadályozni, hogy városokba is betörjenek a lángok.

kép: AP

A lakosokat 5 településről is evakuálni kellett, és azok, akik maradhattak az ingatlanjaikban, de a tűzhöz viszonylag közel élnek, biztonsági előírásokat kell betartaniuk. Az ablakokat és az ajtókat lehetőleg csukva kell tartani, hiszen így megakadályozható, hogy veszélyes szikrák érkezzenek a széllel a lakásokba, illetve a füst ellen is valamennyi védelmet jelent.

A helyi hatóságok mindenkit biztosítottak arról, hogy nincsenek veszélyben. Ez különösen fontos, mivel a mostani, Athénhoz közeli tüzek sokakat emlékeztetnek a 2018 júliusi lángokra, amikorMatitengerparti városában összesen 102 ember veszett oda a tűz miatt, illetve azért, mert sokak szerint a hatóságok nem megfelelően kezelték a helyzetet.

kép: Thanassis Stavrakis - AP

A mostani tűzvész emberéleteket egyelőre nem követelt, de a füst problémákat okoz, és nem csak a kisebb településeken, hanem széliránytól függően a fővárosban is. Hogy a tüzet képesek lesznek-e megfékezni az kérdéses, mivel a tűzoltóság egyelőre “irányíthatatlannak” minősítette azt.

kép: keeptalkinggreece.com

lead kép: AP Photo-Michael Pappas

melegtűzemberhaláléletGörögország