2022. június 30. csütörtök
Pál

Szardínia lángokban áll - elképesztően nagyok a veszteségek

2021. július 31., 11:00
Szardínia lángokban áll - elképesztően nagyok a veszteségek

Olaszország nincsen kifejezetten előnyös helyzetben az időjárás szempontjából. Az északi részein a heves esőzések okoznak kiterjedt károkat, hiszen villámáradásokat, földcsuszamlásokat okoznak, arról nem is beszélve, hogy a romboló viharrendszereket jégeső is bőséggel kíséri. 

Ezzel szemben a déli területeken a forróság az uralkodó. Szardínia szigetén pedig a kánikula mellett a tűz is pusztít, méghozzá olyan intenzitással, mely a sziget történetében csak nagyon kevés alkalommal érhető tetten. 

Eddig mintegy 20 000 hektárnyi erdőség lett a tűz martaléka, ami lesújtó adat. Nem csak azért, mert valóban igen nagy területről van szó, hanem azért is, mert régi, védett erdőségek lettek porrá, így a helyi vezetés szerint a károk felbecsülhetetlen mértékűek. 

 

 

 

Számszerűsíteni azért lehet, hiszen eddig 1500 embert kellett kitelepíteni, így megakadályozható volt, hogy a tűz emberéleteket is követeljen. Nem voltak ilyen szerencsések azonban az állatok. Közülük mostanra több ezer példány pusztult el, köztük olyan haszonállatok is, melyeket már nem lehetett az érintett területekről elterelni – juhok, kecskék és marhák százai. 

Az erdőségekben és a mezőkben esett károk helyrehozatala a szakemberek szerint minimum 15 éves időszakot igényel. Van azonban olyasmi is, amit már sohasem lehet pótolni. Cuglieri falu jelképe egy 1000 éves olajfa, mely sajnos szintén nem kerülhette el a lángokat, és a tűzben teljesen megsemmisült. 

kép: Ignazio Camarda

képek: Alessandro Tocco-LaPresse via AP

lead kép: jnews.com.au

Ezek is érdekelhetnek