Április 16. Kedd, Csongor

Törökországban most a víz az úr - durva áradások a tengerparti régióban

Világidőjárás
2021. augusztus 18. 11:00
null

Törökország számára valószínűleg messze nem ez a legszerencsésebb nyarak egyike. Nemrégiben az üdülőterületeken tomboló tűzvésszel kellett megbirkóznia a helyi erőknek, mely gazdaságilag és turisztikailag is jelentős károkat hozott.

kép: AA

Rizetartományra pedig a csapadék nyomta rá a bélyegét, az eső nyomán kialakuló áradásokban 6 ember vesztette életét. Most pedig, nem egészen egy hónappal aRizétért katasztrófa után, a fekete-tengeri régió kapott a nyakába elképesztő mennyiségű esőt.

kép: IHA

A helyzet kialakulásáért egy extrém alacsony nyomású rendszer a felelős, mely hatalmas mennyiségű csapadékkal öntözi a területet. Ennek nyomán pedig villámáradások sora is kialakult, a földcsuszamlásokról nem is beszélve.

kép: IHA

A helyi hatóságoknak a házakból és az utakon hömpölygő vízben, és az általa sodort hordalékban rekedt járművekből is kellett menteni az embereket. Egy kórház kiürítése is szükségessé vált aSinpokörnyéki régióban, innen 45 beteget kellett átszállítani.

kép: IHA

Augusztus 11-énUlusvárosa 302,4 mm csapadékkal szembesült, deAyancikSinopbanis regisztráltak 240, 5 mm-t. A víz sajnos halálos áldozatokat is szed, eddig összesen 36-ot, 1 embert pedig még most is keresnek a hatóságok.

kép: DHA

lead kép: DHA

vízklímaTörökországemberáradásélet