2022. december 9. péntek
Natália

Videón, ahogy az áradás elsodor egy hidat Tajvanon

2021. augusztus 15., 08:00
Videón, ahogy az áradás elsodor egy hidat Tajvanon

Miközben tüzek emésztik fel a bolygó egy jelentős részét, a szelek és viharok sem tétlenkednek, és a maguk módján figyelmeztetnek minket a klímaváltozás jelentette kihívásokra. Most a sor Lupit-on van, mely viharrendszer éppen Tajvan felett helyezkedik el. 

kép: Lin Kuo-hsien, Taipei Times

Kína számára sem ismeretlen Lupit, hiszen kétszer is partra szállt a tájfun, mielőtt Tajvant vette volna célba. A szezonális szelek pedig csak rásegítenek a tájfun erejére, mely nem az erős szeleivel, hanem a hordozott csapadék mennyiségével okoz elképesztő károkat. 

kép: Tang Shih-ming, Taipei Times

Xinmajia településnél augusztus 5 12:00-tól augusztus 7 18:00-ig összesen 1329 mm csapadékot regisztráltak. Azaz kevesebb, mint 3 nap alatt esett akkora mennyiségű eső, mely hazánkban átlagosan két év alatt jelentkezik. Igaz, a terület lényegesen nagyobb éves csapadékmennyiséggel rendelkezik, mint Magyarország. 

 

 

A gond azonban az, hogy itt sem tudnak mit kezdeni ekkora mennyiségű csapadékkal, még akkor sem, ha a tájfunok megszokott és rendszeres vendégek a területen. A hatalmas mennyiségű csapadék pedig áradásokat és katasztrofális földcsuszamlásokat is okoz. 

Lupit több hidat is megrongált, a Taoyuan kerületben lévő Minbaklu híd pedig összeomlott, melyről egy rémisztő videofelvétel is készült. A híd lassan enged a víz döbbenetes erejének, leomlása pedig közlekedési káoszt okoz, melyet nem enyhítenek a földcsuszamlások okozta útlezárások sem. 

kép: CNA

lead kép: Weng Yu-huang, Taipei Times

 

Ezek is érdekelhetnek