Május 25. Szombat, Orbán

Törökország üdülőrészeit is elemészti a tűz

null

Hatalmas tüzek pusztítanak az USA területén, lángokban áll Yakutföld, de Európában is szép számmal tombolnak a bozót és erdőtüzek. Lángol Szardínia-szigete és Görögország területei is, de a törökök sincsenek jobb helyzetben.

kép: AP

Törökország esetében ráadásul az Égei- és a Földközi-tenger nyaralóhelyeit érinti a probléma, mely olthatatlan, heves tüzekben nyilvánul meg. Olthatatlanok, hiszen a növényzet az elhúzódó szárazság miatt nedvességtartalmának jelentős részét elvesztette, így sajnos nagyon könnyen lángra kap.

kép: ANIKA

70 erdőtűz lobbant fel szinte egyszerre a régióban, melyek közül 14 még most is pusztít a mediterrán régióban. Sajnos a tüzeknek már 4 halálos áldozata is van, a sebesültek száma pedig egyre csak emelkedik. Ez pedig nem meglepő, hiszen lakott területeket is érintettek a lángok szép számmal.

Összesen négy teljes falut kellett evakuálni a tüzek miatt, számos esetben pedig szállodák és üdülőterületek is elnéptelenedtek a beavatkozások nyomán. A szakemberek igyekeztek legalább elterelni a lángokat, de így is 2600 épületet érintettek a lángnyelvek, közülük pedig 126 teljesen megsemmisült.

kép: Kaan soyturk - reuters

A tűzoltásban eddig 45 helikopter és 6 repülőgép is részt vett, de érkeznek még gépek Oroszországból és Ukrajnából is. Azerbajdzsán hidroplánokat küld, melyek hatékonyabbak az ilyen helyzetekben. 660 buldózer, 280 vízszállító jármű, 1080 tűzoltóautó, 2270 elsősegélynyújtó jármű és mintegy 10550 ember igyekszik megfékezni a lángokat.

kép: Kaan soyturk - reuters

lead kép: Suat Metin-IHA via AP