Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Szudánban áradásokat hoztak a heves esőzések

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem csak Indiában, Afrikában is létezik az esős évszak, és évről-évre okoz komoly problémákat. Ez alól az idei sem képez kivételt. Most Szudán volt a helyszíne a heves esőzéseknek, melyek a Nílus áradását is magukkal hozták.

kép: wkbn.com

Bár alapvetően az országban nem a nagy esőzések a jellemzőek, most komolyabb mennyiséggel kénytelen szembesülni. Ez azonban messze nem azokat az értékeket jelenti, mint mondjuk Indiában, ahol 24 óra alatt akár 300-400 mm csapadékkal is lehet számolni.

kép: watchers.news

Itt sok helyen még a 100 mm-t sem éri el a csapadék napi mennyisége, ám a terület alapvetően száraz, vagyis ekkora mennyiségű csapadékot sem képes megkötni. Ráadásul az esős évszak július óta tart, vagyis egy hónap alatt a sok csapadék mennyisége összeadódva hozza azokat a gondokat, melyek jelenleg is jellemzik a területet.

Csak Szudánban eddig 43 halálos áldozata van a heves esőzéseknek és áradásoknak, valamint több, mint 12 000 ingatlanban esett kár, közülük 3838 esetében a teljes megsemmisülésről lehet beszélni. A sérültek száma is igen magas.

kép: watchers.news

Az áradások és az esőzések azonban nem csak Szudánt érintik. Problémákkal küszködik Etiópia és Eritrea is, de kap a csapadékból Kenya Szomália és Tanzánia is - utóbbiak azonban lényegyesen kisebb mennyiségben.

kép: watchers.news

lead kép: iStock