Április 25. Csütörtök, Márk

8100 házat semmisített meg és 15 embert ölt meg az áradás Venezuelában

Világidőjárás
2021. augusztus 28. 14:00
null

Heves esőzésekkel volt kénytelen szembe nézni Venezuela is a napokban. Bár itt sem kifejezetten ritkák a nagy esők, a mennyiség és a gyakoriság ebben az esetben is erősen fokozza a romboló hatást. Arról nem is beszélve, hogy a növényzet visszahúzódása, irtása milyen hatást gyakorol.

kép: El Pitazo

Egyszerűen levezethető: ahol kevés a növényzet, ott a földbe jutó csapadék könnyen lemossa a felső réteget, hiszen nincsen a gyökerek szövevényes hálózata, ami megtartsa. Ráadásul kevesebb vizet is képes megtartani a föld, hiszen azt nem veszik fel a növények.

kép: El Pitazo

A nagyobb városok esetében mindenképpen problémás a nagy mennyiségű csapadék, hiszen többnyire burkolt felületekkel rendelkeznek, amiken a víz csak keresztülrobog. Jelen esetben is ezzel kellett számolni Venezuela több régiójában is.

Az autókat és kisebb – nagyobb tárgyakat a víz könnyedén kapta fel és vitte odébb, ez mindenhol jellemző volt.Meridaazonban sarat és sziklatörmeléket is bőven kapott a nyakába a jelentős földcsuszamlások következtében. Itt ráadásul az áramszolgáltatás is teljesen megszűnt.

kép: Radio Caracas Radio

A durva áradások és a földcsuszamlások eddig 15 halálos áldozatot követeltek és 6 embert most is keresnek a hatóságok. Mindemellett az anyagi károk isjelentősek, nem csak az infrastruktúrában végzett rombolás miatt, hanem mert 8100 ház is megsemmisült a katasztrófában.

kép: Radio Caracas Radio

lead kép: Radio Caracas Radio

esőkáremberáradáshalálélet