Június 16. Vasárnap, Jusztin

Szicília az új Európai hőségrekorder, 48,8°C-kal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A hőkupola, mely Európa déli területeire ült rá, meghozta a tőle elvárható hőséget, sőt, túl is teljesítette azt. Az elképesztő meleg komoly táptalaja az erdőtüzeknek is, erre remek példát szolgáltat Olaszország.

kép: Salvatore Cavalli - AP

A meleg, sőt, az extrém meleg persze az öreg kontinensen is előfordul, sőt, a déli részeken nem is olyan ritka vendég. A mostani melegek azonban már erősen embert próbálóak, hiszen az eddigi rekordot is megdöntötték, melyet 1977-ben regisztráltak Athénban, és amely 48°C volt.

kép: Reuters

Most a rekorder Szicília lett. Az Olaszországi terület egyébként sem a hűvösségéről ismert, de a 48,8°C-os forróság azért itt is nagyon soknak számít. Az augusztus 11-én mért hőmérséklet pedig rekorder egész Európát tekintve.

A klímaváltozás sajnos a szélsőségek felé tolja el az időjárási jelenségeket, hiszen a rendszer alapjaira is hatással van. Bár tény, hogy a rekordok azért vannak, hogy megdöntsük őket, és látható, hogy 1960-as években is voltak durva melegek, nem csak a mértéket kell nézni.

kép: AP

Az igazi gond a gyakoriság. A rekordok megdöntése sokszor csak egy - két tized fokon múlik, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy egyre gyakoribbak, és egyre hosszabbak is ezek az erőteljes kánikulák, és ezzel együtt az azokat kísérő jelenségek is, mint az erdőtüzek, vagy a szélsőséges szárazságok.

kép: The Telegraph

lead kép: Giovanni ISOLINO - AFP