2022. október 4. kedd
Ferenc

Rekordmeleg volt az idei július

2021. augusztus 6., 08:00
Rekordmeleg volt az idei július

Az idei nyáron eddig nem sokat fáztunk. A legtöbbször a nyarak úgy alakulnak, hogy a hét közben szinte mindenhol verőfényes napsütéssel nézünk szembe, hétvégén azonban borongóssá válik az idő, esik és mi lemondhatunk strandolós vágyainkról. 

kép: jenningsoil.com

Most azonban más volt a helyzet, és az augusztus sem ígérkezik igazán borongósnak, leszámítva talán néhány napot. A június sem volt éppen hideg, de a július rekordot is hozott. 121 éven átívelő megfigyelések alatt sohasem volt még ilyen meleg júliusunk, melynek átlag hőmérséklete 2,3°C-kal haladta meg az 1991-2020-as normál értéket. 

kép: Fizkes / Shutterstock.Com  

Sőt! Ha az összes nyári hónapot vizsgáljuk, akkor is dobogós az idei július, egészen pontosan ezüstérmes. Csak az 1992-es augusztus előzi meg, amikor az átlaghőmérséklet 24,72°C volt. Az előkelő helyezésért többek közt az idén rögzített legmagasabb hőmérséklet is felelős, mely Adonyban volt, július 8-án a maga 40,2°C-val. 

 

A 40°C feletti hőmérsékletek nem számítanak gyakorinak idehaza. Igaz, hogy az európai hőtérképeket szemlélve is egyre gyakrabban találkozunk a 40°C-ot meghaladó értékekkel, sőt, sajnos lassan az 50°C körüli adatok is megszokottá válnak, Magyarországon csak két évben rögzítettek ilyen magas értékeket. 

Az idei az egyik, a másik 2007. Ez utóbbi évben rögzítették hazánk eddigi abszolút hőmérsékleti rekordját, amikor Kiskunhalason a hőmérő higanyszála egészen 41,9°C-ig kúszott fel. A mostani rekord-meleg hátterében a tartósan hazánk felett is jelen lévő ciklon a felelős, mely sokszor hozott fölénk Afrikai eredetű meleg levegőt is. 

kép: reminetwork.com

lead kép: Pixabay

Ezek is érdekelhetnek