Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Szecsuanban 80 000 embert kellett kitelepíteni az áradások miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kínában sem javul a helyzet, már ami az áradásokat illeti. Egyre - másra jelentkeznek a heves esőzések a hatalmas kiterjedésű ország tartományaiban, és hatásukra nem csak villámáradások alakulnak ki, hanem a folyók is kilépnek medrükből, tetézve a bajt.

Most Szecsuan tartomány került bajba, mivel augusztus 6-óta jelentős mennyiségű csapadékkal kellett számolniuk. A néhol 334 mm-t is elérő csapadékmennyiség a Fujiang, Jialing és Qujiang folyók vízszintjét is jelentősen megemelte.

Az áradás 19 kerületben 119 várost és mintegy 400 000 embert érintett közvetlenül. 80 000 embert pedig ki is kellett telepíteni otthonából, mivel azok életveszélyessé váltak, vagy megsemmisültek. A károkjelentősek, ám pontos összegeket egyelőre nem lehet tudni. Mindenesetre a múlt hónapban ugyanitt a víz 27 millió dolláros károkkal érkezett, ez valószínűleg most sem lesz alacsonyabb.

Az anyagi veszteségek mellett azonban jó hír, hogy sem sérültekről, sem pedig halálos áldozatokról nem érkeztek jelentések, a mentési munkálatok pedig jó ütemben haladnak. Sok helyen a mentőalakulatoknak csak csónakokkal sikerül megközelíteni a házakat.

A szélsőségesen nagy csapadékmennyiség jelentős károkat okoz szerte Kínában. Eközben a világ más területein éppen ellenkezőleg, a végletes aszály jelent kihívást, melyet a tomboló erdőtüzek is rosszabbá tesznek. A klímakatasztrófa ezen velejárói pedig csak a jéghegy csúcsát képezik...

képek:四川暴雨致12.16万人受灾

lead kép: REUTERS-Aly Song