Május 25. Szombat, Orbán

Rengeteg halálos áldozata van az afganisztáni áradásoknak

null

Ellentmondásos hírek érkeznek az észak-afganisztáni területekről. Ami biztos, hogy a hosszan jelen lévő heves esőzések hatására súlyos áradások alakultak ki a régióban, melyek nem csak a termőföldeket, de az ingatlanokat is erősen érintették.

kép: Afghanistan Red Crescent

Hogy mennyiben, az azonban már kicsit kusza. A terület ugyanis tálib befolyás alá került, és a távközlési rendszerek működése nem kielégítő. Ráadásul a mobilközpontok szolgáltatásai is összeomlottak, vagyis az emberek a szeretteiket sem képesek utolérni.

kép: Afghanistan Red Crescent

Afgán tisztségviselők szerint 200 házat pusztítottak el az áradások, miközben legalább 40 halálos áldozattal is számolni kell. A sérültek számát most 200 körülire tartják, ugyanakkor mivel a mobilhálózatok nem működnek, ez a szám messze nem fedi a valóságot - pontosan ugyan ezért az eltűntek száma is igen magas.

A tálib tájékoztatás alapján azonban az afgán szakemberek alábecsülik a régiót ért áradások nagyságát. Az ingatlanok szempontjából ugyan nem kerültek ki hírek, de a tálib vezetés 150-nél is több halálos áldozatot emleget.

kép: Ubidullah Abid-AP Photo

A pontos adatokra valószínűleg várni kell addig, míg az ár teljesen le nem vonul, és mindenki megtalálja a hozzátartozóját, illetve helyreállnak a mobilszolgáltatások. A két vezetés ugyanis bár igyekszik együttműködni, ezt azért nem viszik túlzásba. Mindenesetre a tálib rezsim a segélyszállítmányoknak zöld utat adott.

kép: Ubidullah Abid-AP Photo

lead kép: Afghanistan Red Crescent