2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Újra durva áradás Törökországban - egy héttel a 6 halálos áldozatot követelő után

2021. augusztus 2., 11:00
Újra durva áradás Törökországban - egy héttel a 6 halálos áldozatot követelő után

Törökország Rize tartományában mintegy egy héttel ezelőtt súlyos, halálos áradások következtek be. Az elképesztő mértékű anyagi károk mellett sajnos 6 ember életét is követelte az áradás, kettő személyt pedig még keresnek a hatóságok, hiszen a víz mellett földcsuszamlások is nehezítik a munkájukat. 

kép: DHA

A heves esőzések azonban sajnos nem hagyják lélegzethez jutni Törökországot. Most a szomszédos tartományban, Artvinban volt özönvíz-szerű esőzés, mely az Arhavi folyót áradásra késztette. Az eső és a folyó együttesen pedig igencsak feldúlták az Arhavi kerületet. 

kép: hurriyetdailynews.com

Az autók elúsztak, sokszor csak a tetejük látszott ki a vízből. Ezt a terhelést nem bírták az utak és a villamosenergia hálózat sem, mindkettőben jelentős károk keletkeztek. Az utak tekintetében ez odáig fajult, hogy tucatnyi környékbeli falut megközelíteni sem lehetett az áradás miatt. 

 

Az áramellátás több, mint 3000 háztartásban a víz romboló hatása miatt megszűnt, de további 9650 fogyasztónál is ki kellett iktatni ezt az energiaforrást, egyszerűen biztonsági okok miatt. A július 22-én bekövetkezett eseményekben 15 embert kellett kimenteni a vízből, közülük egyet a romok alól, őt egyenesen a kórházba szállították, az állapota pedig stabil. 

kép: youtube

Az időjárási szeszélyek és a szélsőségesen nagy esőzések a napokban erősen megkeserítik Törökország életét, és a sornak még koránt sincsen vége. A klímaváltozással szélsőségessé váló időjárás miatt az ilyen esőzésekkel világszerte számolni kell. 

kép: Turkish Interior Ministry, AA

lead kép: yotube 

 

Ezek is érdekelhetnek