Június 14. Péntek, Vazul

Rekordmeleg volt Tuniszban, 49°C-ot regisztráltak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A kánikula Európa nagy részén is elképesztő méreteket ölt, de Tunéziában is tombol. Ez többek közt nagyon rossz hatással van a tűzhelyzetre is, ugyanakkor ezt a meleget már a szervezet is nehezen tolerálja.

kép: africanews.com

Bár tény, hogy az ország Észak-Afrikában helyezkedik el, ennek megfelelően nem kifejezetten ritkák itt az erőteljes melegek, mindenesetre a mostani hőség több rekordot is megdöntött. Az ország fővárosa, Tunisz 1982-ben regisztrálta az eddig mért legmelegebb hőmérsékletet, akkor 46,8°C-ot mértek.

kép: Scott Duncan

2021 augusztus 10-én ez a rekord megdőlt, nem is kevéssel a fővárosban ugyanis 49°C-ot mértek, de messze nem ez volt az ország legmelegebb városa. Kairou-ban ugyanis az 50°C-ot is elérte a hőmérő higanyszála, ezzel maga mögé utasítva az 1960-ban mért legmelegebb nap rekordját, amikor 48,1°C-ot mértek.

Bár a helyi rekordok sorra dőlnek meg, a kánikula még egyelőre nem öltött olyan méreteket, mellyel 1931 júliusában volt kénytelen szembesülni a Földközi-tenger partján található terület. Akkor ugyanis Kebili városa beállította az eddig megdöntetlen abszolút rekordot, mely 55°C volt.

kép: Getty

Tunézia számára bár a legmagasabb hőmérsékleti rekord még megmarad, azért hideget nem hoznak a következő napok. A kánikula ugyanis még napokig húzódhat, és a maximumok is 40°C és 49°C között alakulnak.

kép: middleeast.in-24.com

lead kép: middleeast.in-24.com