Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Közel 50°C-os hőség és pusztító lángok Görögországban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tűzszezon sajnos folytatódik a világban, és nem marad sem Oroszországban, sem az USA területén, hanem szinte bárhol fellobbanhatnak a lángok. Ez különösen igaz azokra a területekre, ahova most akár rekordértékeket is produkáló kánikula tör be, mint például Görögország.

kép: ForecastWeatherGreece

Szinte minden évben lángra kap a hatalmas történelmi múlttal rendelkező ország is, és ez sajnos idén sincsen másképp. Amiben különbözik a mostani az előző tűzesetektől, az az azt megelőző szárazság, mely erősen növeli a tüzek intenzitását.

kép: ForecastWeatherGreece

A növények nedvességtartalma ugyanis ilyenkor lecsökken, ami azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban és sajnos intenzívebben képesek égni. Ez pedig a végletekig megnehezíti, sok esetben el is lehetetleníti a tűzoltók munkáját, nem igazán tehetnek mást, mint igyekeznek kontrollálni a tüzet, vagy legalább az általa okozott károkat mérsékelni, mert eloltani lehetetlen.

Jelen esetben Dionysos és Stamata településeket kellett evakuálni, mert a lángot olyan közel értek az épületekhez, hogy veszélyessé vált a helyszínen maradni. Dionysos esetében egyelőre sikerült visszatartani a tüzet a településtől, de az oltási munkálatokat az aszály mellett a durva hőség is jelentősen megnehezíti.

kép: Twitter-@gpahas

A hőhullám, mely Európa számos államát érinti Görögországgal sem tesz kivételt. Egyébként sem arról híres a régió, hogy hideg nyarakat produkál, de most a valaha mért legmelegebb nap rekordja ismegdőlnilátszik. 1977-ben Athén városában rögzítettek 47,7°C-ot, mely az előrejelzések alapján nem sokáig marad már a csúcson, hiszen az országban Larissza térségében akár az 50°C-ot is megközelítheti a hőség.

kép: AMNA

lead kép: AP