Június 14. Péntek, Vazul

Japánhoz közelít Nepartak - áradásokat, földcsuszamlásokat hozhat az Olimpiát rendező országba

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem csak Európa vagy éppen az USA került időjárási össztűz alá, Japán sincsen éppen ideális helyzetben. A szigetországban a heves esőzésekkel kísért tájfunok és trópusi viharok rendszeresen okoznak komoly gondokat, és most is hasonlóra lehet számítani.

kép: wane.com

A probléma az, hogy az olimpia miatt az ország erőforrásai erősen lekötöttek, pedig aNepartaknévre keresztelt trópusi vihar bizony keresztül fog haladni a szigetország középső részén, érintve többek köztFukushimaprefektúrát is.

kép: Nullschool Earth

Az idei szezon 8. nevezettviharajelentős mennyiségben szállít csapadékot, így figyelmeztetéseket is kénytelenek voltak kiadni a hatóságok, illetve megkezdték az érintett tengerpartokon a kitelepítéseket is. Ez pedig nem egyszerű művelet, tekintve, hogy Japánban a koronavírusjárványfellángolt, és rekordnagyságú esetszámokat produkál.

Az akár 180 mm-es csapadékmennyiséget is lezúdító, 85 km/h-ás sebességgel kavargó viharrendszer érkezése komoly károkat vetít előre, hiszen a víz mellett sajnos a földcsuszamlások esélye is ugrásszerűen megnő. Az érintett területeken is figyelmeztetéseket adtak ki, de az erdőirtások és az átgondolatlan építkezések már sok más országban is okoztak meglepő sárlavinákat, ez pedig Japánban is bármikor előfordulhat.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

A vihar várhatóan viszonylag rövid idő alatt áthalad a szárazföldi részeken, ami egyrészt jó, másrészt azonban messze nem azt jelenti, hogy előtte vagy utána már nem fog rombolni. A tengerparti részeken a heves esőzések mellett számolni kell a megemelkedett dagállyal, valamint a nagy hullámzással is, melyek tovább fokozzák a helyzet súlyosságát.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

lead kép: KYODO