2023. február 8. szerda
Aranka

A metróba fulladt emberek gyilkosa, In-Fa Kínában

2021. július 29., 11:00
A metróba fulladt emberek gyilkosa, In-Fa Kínában

Kína sem menekülhet a heves esőzések alól, melyeket a szélsőségessé váló időjárás eredményez. Henan városában 200 mm csapadék zúdult le egyetlen óra alatt, mely olyan hirtelen és olyan nagy mennyiségű csapadék, amire egyszerűen nem lehet időben reagálni. Ennek okán a városban 67 ember veszítette életét, többségük a metróban fulladt meg, a városban pedig több, mint 2 milliárd dolláros károk keletkeztek. 

kép: Hector RETAMAL AFP

Ezt a heves esőzést egy egyes kategóriájú tájfun, az In-Fa okozta, mely Zheijang tartományban ért partot július 25-én. A domborzati viszonyoknak köszönhetően In-Fa gyorsan veszített erejéből, és hamarosan “csak”, mint trópusi vihar rombolt tovább. 

kép: JTWC

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy tájfun annál veszélyesebb, minél magasabb a besorolása. Tény, hogy egy 5-ös kategóriájú tájfun lényegesen nagyobb rombolásra képes, mint egy egyes besorolású, ám egy ilyen tomboló szörnyetegre napokkal előre figyelmeztetik a lakosságot, kitelepítéseket eszközölnek, készülnek. 

 

 

In-Fa is hozott magával kitelepítéseket, hiszen szelei még Shanghaj számára is érezhetők voltak, sőt, több vonatjáratot, repülőgép és hajójáratot is törölni kellett. A világ két leghatalmasabb kikötőjében, Sanghajban és Ningbóban ideiglenesen minden tevékenységet kénytelenek voltak leállítani. 

kép: CCTV

Bár az In-Fa meggyengült a landolás után, a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy akár még hetekig is lebeghet az érintett területek felett, és addig bizony olyan iszonyatos katasztrófákat is okozhat, mint amilyet Henan városában is kiváltott. 

kép: CNN

lead kép: Noel Celis AFP

 

 

Ezek is érdekelhetnek