2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel

A metróban fulladtak meg az emberek a Kínát érintő hirtelen esőzésben

2021. július 23., 11:00
A metróban fulladtak meg az emberek a Kínát érintő hirtelen esőzésben

In-Fa megérintette Csengcsou (Zhèngzhōu) városát. A kínai település a tájfunnal találkozva elképesztő mennyiségű esővel számolhatott. A helyi szakértők szerint is rendkívüli a csapadék mennyisége, de sokan úgy vélik, 100 éve nem volt példa ilyesmire. 

kép: cnn

Az, hogy döbbenetesen nagy mennyiségben szakadt az égi áldás, nem túlzás, mivel a területen egyetlenegy óra leforgása alatt 200 mm eső hullott le. Csak összehasonlításképpen: a Németországi katasztrofális események kiváltója 154 mm csapadék volt, mely egy nap alatt érkezett a területre. 

Egyetlen óra. Ez az idő nagyon kevés ahhoz, hogy érdemben reagálni lehessen az esőzésekre, és sajnos a város sem igen tudott mit kezdeni a csapadékkal. A katasztrófa azonban abban teljesedett ki, hogy a víz beömlött a metróba is, melyben több, mint száz ember tartózkodott. Sajnos közülük 12-en biztosan megfulladtak a kocsikban rekedve, de a mentési munkálatok még tartanak, így ez a szám jelentősen is emelkedhet. 

 

 

 

Komoly károkkal lehetett számolni a város egész területén. Az elöntött utakon a közlekedés lehetetlenné vált, a házak alagsorába is bőven jutott a vízből. Azonban a közösségi média képeit elnézve az eseményekről láthatjuk, hogy néhol vállmagasságig is emelkedett a vízszint, vagyis a földszinti ablakokon is simán átbukott az áradat. 

kép: AFP - getty

A városban nem csak az autók, buszok, metrók adták fel a küzdelmet a vízzel szemben, hanem a reptér is. 270 járatot voltak kénytelenek törölni, de a közlekedés mellett az áramszolgáltatás is leállt több területen, ahogyan az ivóvízhez sem lehetett hozzájutni. Csengcsou egyetemi kórházát ki kellett üríteni, mivel a víz teljesen megszakította az áramszolgáltatást az épületben. 

kép: bbc

lead kép: getty

Ezek is érdekelhetnek