Június 13. Csütörtök, Anett

Hidegbetörés sötétítette el a városokat Új-Zélandon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Biztosan sokan emlékeznek még arra a tragédiára, melyet Texasnak, illetve az ott élőknek kellett elviselnie. Egyrobbanásszerűenérkező hidegfront okozott gondokat, mely extrém alacsony hőmérsékleteket eredményezett az ehhez egyáltalán nem szokott régióban. Az áramellátás akadozott, több helyen megszakadt, és a hibát sem voltak képesek időben orvosolni a szakemberek, így több száz halálos áldozattal kellett számolni a fűtés elmaradása miatt.

kép: Stop Light Pollution in New Zealand

Új-Zéland esetében most egy nagyon hasonló eseményre került sor. Augusztus 9-én egy gyorsan mélyülő, alacsony nyomású rendszer érkezett a szigetállam fölé, mely néhol -5°C alá is lenyomta a hőmérsékletet.

kép: JMA-Himawari-8, Met Service

A hirtelen hideg miatt az elektromos hálózat leterheltsége rekord magasra nőtt. A nemzeti hálózat üzemeltetője így este 7 órakor kénytelen volt hálózati vészhelyzetet hirdetni. A helyzetet nem könnyítette meg az sem, hogy több helyen a hirtelen betörő hideg és a szél a felsővezetékeket is megrongálta.

A hálózatban áramkimaradásokkal is számolni kellett, de ezeket a szakemberek 12 órán belül helyreállították, így olyan tragédia nem következett be, mint Texas esetében, hiszen ott az áramkimaradás napokig volt jelen.

kép: youngadventuress.com

Ellenben az energiafelhasználást kénytelenek voltak visszafogni. Ez más- más területeken másképpen jelentkezett. Jellemzően azonban az energiaszükségleti maximumon a városok elsötétedtek, vagyis a közvilágítással igyekeztek jelentősebb mennyiségű energiát megspórolni.

kép: youngadventuress.com

lead kép: youngadventuress.com