2022. augusztus 8. hétfő
László

Vas-levegő akkumulátor az energiatárolás áttörése

2021. augusztus 9., 14:00
Vas-levegő akkumulátor az energiatárolás áttörése

A világ egyre jobban igyekszik a megújulók felé fordulni, még az olajlobbi ellenére is, de sajnos nem tudunk vitatkozni a fosszilis energiahordozók pártolóinak egyik fő ellenérvével: nem tudjuk folyamatosan biztosítani az energiaellátást a megújulókból. Régóta keresik a tiszta energia szent Grálját, mely több megoldás formájában is érkezhet. Most úgy tűnik, az egyik megjelent. 

Akkumulátor 

Nyilván az akkumulátorok jelentik a megoldást, de nem a mostani formájukban. Az energia tárolására ugyanis csak rövid ideig képesek, arról nem is beszélve, hogy az alapanyagaik ritkafémek és savak, melyek szennyezővé és problémássá teszik az akkumulátorok kezelését. 

kép: Pxhere, CC0

Sajnos igaz, hogy ha nem találunk alternatív megoldást az akkumulátorok elkészítésére, még akkor is hatalmas bajban leszünk néhány év múlva, ha a mostani akksik 90%-ban újrahasznosíthatóak, és ezzel a lehetőséggel szorgalmasan élünk is. Egyszerűen olyan kitermelési mutatókkal kell számolni, mely kétségessé teszi a tiszta energiák környezetkímélő voltát. 

 

A Grál 

Egy amerikai startup állt elő egy igen érdekes fejlesztéssel, ami tulajdonképpen egy vas - levegő akkumulátor. Jegyezzük meg ezt a kifejezést, mert nagy valószínűséggel az akkumulátorok forradalmának áttörő képviselőjét tisztelhetjük benne. A szerkezetben a ritkafémek összehasonlíthatatlanul alacsonyabb mennyiségben vannak jelen, savat sem tartalmaz, és a lítium-ion akkumulátorokkal szemben az előállítási költsége tizedannyi. 

kép: alexhsain.org

Az energiát 150 órán át képes tárolni, és 100 órán át lassan visszatáplálni a hálózatba. Ez pedig hatalmas dolog, főleg, ha azt vesszük, hogy egy teljesen mindennapi folyamatból táplálkozik. Ez pedig a rozsdásodás. A vas az oxigén hatására rozsdásodik, ez nem új. A rendszerben azonban energia közlésével a rozsdásodás folyamata visszafelé játszódik le, miközben oxigén szabadul fel. Amikor pedig szükség van az energiára, újra a rozsdáé lesz a főszerep. 

Az akkumulátor hatalmas lehetőség, és a cég már 2025-re ígéri a forgalomba helyezését is. Van azonban egy hátulütője, és ez a mérete. Mivel nagyjából egy mosógép méreteivel vetekszik, így az elektromos közlekedésben nem rúghat labdába, a nap és szélerőművek energiájának tárolására azonban moduláris rendszerben tökéletesen alkalmas. 

lead kép: singularityhub.com

Ezek is érdekelhetnek