Május 9. Csütörtök, Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Havazik Brazíliában, bajban a kávétermés

Világidőjárás
2021. augusztus 03. 14:00
null

Amikor Brazíliát említjük, akkor nagyon nem a hideg jut eszünkbe róla. Az Amazonas-medenceesőerdejei, vagy éppen a fővárost tárt karokkal őrző Krisztus sem a havazással összefüggésben jut eszünkbe, és ez annak köszönhető, hogy bizony ez a régió igen közel fekszik az egyenlítőhöz.

kép: then24.com

Az ország többi, jelentős része sem a hidegről ismert, bár a déli területeken a téli fagypont alatti hőmérsékletek is előfordulnak. Most azonban a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a furcsa, vagyis inkább szokatlan jelenség, mely jelenleg az országban uralkodik, egyre gyakoribbá válhat.

kép: MYCCHEL LEGNAGHI, AP

Ez a jelenség pedig a hó és a fagy, melyek ritka vendégnek számítanak még a déli országrészben is. Most azonban kiterjedt területeken pusztítanak, szerencsére egyelőre “csak” a termésben. Abban azonban jelentősen.

Az elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a kávé és a cukor ára már most is megugrott a brazil fagyok hírére, és mivel ezek a hidegek tartósan vannak jelen az országban - ami nagyon nem kedvez egyik növénynek sem, melyet itt termesztenek – az árak tovább fognak emelkedni.

kép: Reuters Science News

A havazás és hóviharok most igen széles területeket érintenek, utoljára erre 1957-ben volt példa, akkor SantaCatarinaállamban 1,3 méter hó esett. Nem szabad elfelejteni, hogy a jelentős hidegek nem csak a termésre, hanem az emberekre is hatással vannak, a szerencsésebbek visszahúzódnak az otthonaikba, és jól befűtenek, de a területen ahajléktalanokegyáltalán nincsenek hozzászokva a zord időhöz, tömegesen igyekeznek fűtött helyekre menekülni.

kép: Reuters Science News

lead kép: youtube

fagyhidegBrazíliajéghavazás