2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Jeget és egy hónapnyi esőt hozott a vihar 40 perc alatt Görögországban

2021. június 16., 08:00
Jeget és egy hónapnyi esőt hozott a vihar 40 perc alatt Görögországban

Görögországban a nyári hónapok a napsütésről, a melegről és a tengerről szólnak, legalábbis jó esetben. Persze záporok, zivatarok itt is előfordulnak, de azért ez nem zavarja meg sokáig a mediterrán nyugalmat.  

kép: meteo.gr

Attica önkormányzata azonban súlyos esőzéssel volt kénytelen felvenni a harcot, mely az ország fővárosát, Athént is erőteljesen érintette. Mindössze 40 perc alatt egy hónapnyi eső esett a területen. 

kép: kathimerini.gr

Az adat elég rosszul hangzik, de azért hozzá kell tenni, hogy az átlagos csapadékmennyiség júniusban 17 mm – vagyis akkora gondot azért nem okozott a felhőszakadás. Azonban nyomtalanul sem múlt el, hiszen Athén egy része erősen lejtős, és a lezúduló víz károkat is okozott, valamint a város egy jelentős része az áramszolgáltatást is kénytelen volt nélkülözni egy jó darabig. 

 

 

 

 

 

A vihar azonban nem csak a 17 mm-nyi csapadékkal operált, hanem jeget is hozott magával, nem is kis mennyiségben. Szerencsére a jégdarabok mérete nem volt veszélyes, így az általuk okozott kár is kisebb. 

kép: protothema.gr

A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy a zivatarok folytatódni fognak, hevesebbé is válhatnak, és szélesebb területeket érintenek a következő napokban. Ennek megfelelően fel kell készülnie Krétának, Thessaliának, Makedóniának és számos más területnek is. 

kép: lykavitos.gr

lead kép: protothema.gr

 

Ezek is érdekelhetnek