Május 21. Kedd, Konstantin

Grace erős hurrikánként kegyetlenkedik Mexikóban

Világidőjárás
2021. augusztus 26. 14:00
null

Miközben Henry az USA partjainál borzolja a kedélyeket és okoz károkat, addig délebbre egy sokkal veszélyesebb rendszer, Grace közeledik a mexikói partokhoz, és bár neve jelentése kegyelem, ennek kicsit sem tesz eleget.

Ahogyan Henry is erősödött a partot érése előtt, és végül hurrikánként csapott le az érintett területekre, úgy Grace is erőt gyűjtött a meleg víz felett, ám Henryt már régen lehagyta. A hölgyet ugyanis már akkor hármas kategóriájú szörnyetegként tartották számon, mikor még el sem érte a mexikói partokat.

Landolásakor végül 4-es kategóriájú hurrikánként írta be magát a történelembe, a maga 205 km/h-ás tartós szeleivel, és 962 hPa-os minimális központi nyomásával. Ahogyan az várható is egy hurrikán esetében, Grace is jelentős mennyiségű csapadékkal érkezett, de az esőzések mellett a földcsuszamlások is komoly gondokat okoztak.

Egyelőre 8 halálos áldozatot tartanak nyilván, ők mindannyian a sárlavinák következtében vesztették életüket. De az áradásokban szállított hordalék és a szél által felkapott darabok is kegyetlen pusztítást végeztek Mexikóban.

Grace ablakokat tört be, házakat rongált meg és döntött össze, valamint fákat is kicsavart a helyükről. De persze nem kímélte az áramszolgáltatást sem, és a telekommunikációhoz elengedhetetlen oszlopokat és antennákat is előszeretettel rongálta. A károk már mostjelentősek, és bár Grace is veszít erejéből, ahogyan benyomul a szárazföldre, rombolni azért még bőven képes lesz egy darabig.

képek és lead kép: Reuters

Graceesőhurrikánemberáradáshaláléletszél