2023. október 4. szerda
Ferenc

Három viharrendszer támadja Alaszkát futószalagon

2021. január 8., 16:00
Három viharrendszer támadja Alaszkát futószalagon

Ha arra számított, hogy 2020 végével egy kissé normalizálódnak majd a dolgok, akkor ebben sajnos nem volt igaza. A klímakatasztrófa ugyanis nem csak a tavalyi évben volt jelen, és szélsőséges időjárási jelenségekből sajnos most sem lesz hiány. 

kép: NOAA

Ezt jelenleg Alaszka partjainál érzik a leginkább, ahol több viharrendszer is kialakul. Olyan, akár egy futószalag, szinte pár naponta születnek az újabb és újabb viharrendszerek. Éppen most kettős rendszerrel néznek szembe a helyiek, melyek hurrikán erejű széllel és jelentős csapadékkal is rendelkeznek. 

kép: windy.com

 

 

 

A partokon és a szárazföldeken ez jellemzően havazást jelent, méghozzá nem is keveset - bár ez Alaszka számára nem egy meglepő jelenség. Azonban a part közeli akár a 17 métert is maghaladó hullámok már nem megszokottak, azok a dagályt is erősen feltolják, áradásokkal fenyegetve a szárazföldet. 

kép: windy.com

Ha pedig mindez még nem lenne elég, akkor a két tomboló iker nyomában már most látszik, hogy születőben van egy új rendszer, melyre szintén kénytelenek lesznek figyelni a szakemberek, mert erejét tekintve nem marad el elődeitől - ráadásul a körülmények okán valószínűleg több viharrendszer is kialakul majd a területen a következő időszakban. 

kép: windy.com

lead kép: CIRA-RAMMB NOAA

Ezek is érdekelhetnek