Május 10. Péntek, Ármin, Pálma

Eső esett Grönland legmagasabb pontján, ami merőben szokatlan jelenség

Világidőjárás
2021. augusztus 24. 08:00
null

Az állandó jég birodalma Grönland. Itt mindig fagyott a táj, legalábbis a hatalmas sziget egy részén így van. A legmagasabb pontja pedig, mely 3216 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, eleddig sohasem látott még esőt.

kép: theworldnews.net

A jégtakaró sajnos a klímakatasztrófa miatt egyre nagyobb veszélyben van, hiszen az olvadás a permafrosztot igen sok helyen érinti. Komoly aggodalomra ad okot az is, hogy mi minden szabadulhat fel azokból a fagyott régiókból, melyek most olvadásnak indultak.

kép: Ulrik Pedersen-NurPhoto via Getty Images

Most olyan esemény következett be a Grönland legmagasabb csúcsán, melyre eddig sohasem volt példa: esett az eső. Ez elsőre banálisnak tűnik, de a Földnek ezen a pontján a csapadék eddig kizárólag hó formájában érkezett.

A mostani jelenség magyarázata egy erőteljes meleg-betörés, mely nem egyedülálló a sziget történetében. Hasonlóan nagy meleg-betöréseket regisztráltak 1995-ben, 2012-ben és 2019-ben is, vagyis sajnos az olvadás egyre erőteljesebben következik be.

kép: radiofiji.com.fj

Hogy ez mennyire írható a felmelegedés számlájára?Egyértelműen, hiszen az innen vett jégminták alapján 1800 és 1995 között egyszer sem történt hasonló jégolvadás a területen....

kép: Ulrik Pedersen-NurPhoto-REX-Shutterstock

lead kép: Maxim Bouev - Wikipedia

esőmeleghidegGrönlandjég