2022. december 5. hétfő
Vilma

Grönland megtilt minden próbafúrást a területén

2021. július 25., 11:00
Grönland megtilt minden próbafúrást a területén

A klímaváltozás elleni fellépést a lehető legkomolyabban kell venni. Ennek pedig elengedhetetlen része a fosszilis energiahordozók kiiktatása a rendszerből, ami azonban hatalmas áldozatokat kíván. Mégis vannak olyan területek, melyek hajlandóak meghozni ezeket. Most Grönland mutat példát a világnak. 

Grönland? 

Érdekes kérdés lehet, hogy Grönland mutatja-e azt a bizonyos példát, vagy Dánia, hiszen a sziget Dániához tartozik, de autonóm tartomány, saját parlamenttel és döntési jogokkal, melyek közt az egyik legfontosabb, hogy a sziget ásványkincseivel és természeti értékeivel a grönlandi kormány rendelkezhet.

 

kép: Reuters

És hogy mi a példa? Grönland úgy döntött, megtilt mindenféle próbafúrást, mely a szigeten az olaj, vagy éppen a földgázkincsek kitermelésére irányulna. A függetlenségre vágyó tartomány a jövőjét mindenképpen a megújuló energiaforrások vonatkozásában képzeli el, és ennek adtak most hangot, nagy egyértelmű formában. 

 

Lehet? 

A szigeten jelenleg nem folyik sem olaj, sem földgáz kitermelés, és csak két cég végez próbafúrásokat. Mivel a kitermelésre már biztosan nem kapnak engedélyt, így a próbafúrásokat is hamarosan leállítják majd, vagyis a szigeten rejlő, Katar készleteit is megközelítő fosszilis energiahordozók érintetlenül a helyükön maradnak. Ez azért is nagy szó, mivel a kitermelést eddig éppen azért halogatták, mert nagyon nehezen hozzáférhető volt a jég és hórétegek miatt, amit azonban a klímaváltozás átformál. 

kép: dw

Sőt! A kitermelés elvetése komoly politikai csatározásokat is eredményezett, és itt lapul az a bizonyos példamutatás. Grönland jó ideje szeretne függetlenedni a dán koronától, de ez nem olyan egyszerű, hiszen a tartomány költségvetésének kétharmadát Dánia adja. Ezzel a döntéssel tehát a saját érdekeik elé helyezték a bolygó érdekeit. Nyilván nagyon sok előnye van a mostani döntésnek, vagyis a pénz is vezető szerepet játszott, de ez a lépés akkor is kimagasló, és mindenképpen követendő is. 

Dánia számára pedig a kitermelés elmaradása kellemetlen, illetve gazdaságilag is hátrányos, de egy 2008-as dán-grönlandi egyezmény egyértelműen kimondja, hogy Dánia nem formálhat jogot a sziget ásványkincseire, vagyis bármilyen fájdalmas is a lépés, el kell fogadniuk - legalábbis a mostani törvények alapján... 

lead kép: Jonas Bendiksen

Ezek is érdekelhetnek