Június 24. Hétfő, Iván

Erőteljes kitörést produkált a Sinabung, vörös repülési színkód van érvényben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az idei évben a vulkáni tevékenység lényegesen több figyelmet kap. Ennek egyik oka, hogy az Európát is érintő kitörések száma jelentősen megnőtt, hiszen a Stromboli és az Etna sem nyugszik, és persze más, távolabbi vulkánok jelentős kitörései is borzolják a kedélyeket.

kép: AP Photo-Sastrawan Ginting

Az olaszok két tűzhányója most is aktív, sőt, egyre-másra produkálják a kisebb – nagyobb kitöréseket, melyekről folyamatosan hírt ad a média. A Nyiragongo elképesztő kitörése sem volt még olyan régen, és a Sinabung sem most először köszörüli a torkát idén.

Most megint az Észak-Szumátrán található hegy került az érdeklődés középpontjába, hiszen július 28-án egy igen erőteljes kitörést produkált, melynek következtében a repülési színkódot vörösre kellett emelni. Ennek oka, hogy két izzó hamufelhő is az ég felé emelkedett, az egyik 5,5 km-ig, míg a másik 7 km-ig is eljutott.

A biztonsági zónák méretét is kénytelenek voltak megnövelni a hatóságok. Eddig egy 3 km-es sugarú körben zárták le a hegyet, ezt most 5 km-ig szélesítették, miközben a 4-ig tartó riasztási skálán már a hármas fokozat van érvényben.

kép: AP Photo-Sastrawan Ginting

A lakosságot arra kérik, hogy amikor a kitörések megtörténnek, illetve utána még pár napig a szabadban kizárólag maszkban tartózkodjanak, hogy a vulkáni hamu egészségre gyakorolt hatását minimalizálni lehessen. A hegyről eredő folyók mellett élőket pedig alahárok, vagyis a forró iszaplavinák lehetőségére is figyelmeztetik, melyek sajnos igen komoly károkat képesek okozni.

kép: PVMBG

lead kép: AFP