Május 21. Kedd, Konstantin

Córdobában is rekordmeleg volt

Világidőjárás
2021. augusztus 24. 14:00
null

Egyredőlnekmeg a hőmérsékleti rekordok a Földön. Bár tudjuk, hogy a rekordok azért vannak, hogy meg lehessen dönteni őket, azért a mostani időszakban túlságosan is gyakran jelentkeznek ezek a kiugrások ahhoz, hogy legyintve át lehessen lépni rajtuk.

kép: elevation.maplogs.com

Nem is olyan régen, augusztus 11-én kaptunk egy új rekordot, melyet annak a hőkupolának köszönhetünk, mely a Földközi-tenger partjánál elhelyezkedő európai és afrikai országokat érintett.

kép: SALAS - EFE

Akkor a rekorder Olaszország lett, pontosabban Szicília, ahol nem kevesebb, mint 48.8°C-ot regisztráltak. Ezzel pedig nem csak Olaszország valaha volt legmelegebb napját sikerült regisztrálni, hanem egész Európalegmelegebbjét, mely a trónt Athéntól vette el, ahol 1977 július 10-én 48°C-ot mértek.

A melegnek itthon már vége, de messze nem mindenhol ilyen a helyzet. Ráadásul az, hogy új európai rekorder van, még nem jelenti azt, hogy más országok rekordjai nem dőlhetnek meg.

kép: thecherawchronicle.com

Most a spanyolországi Córdoba járt így, egészen pontosan három nappal a kérdéses európai csúcs után. Montoro városa volt a rekorder, ahol az előző córdobai rekordot is sikerült felállítani. Bár nem sokkal szárnyalták túl, de mégis sikerült az eddigi 47,3°C-ot 47,4°C-ra javítani - igaz, ennek valószínűleg nem sokan örülnek.

kép: kallerna - Wikipedia

lead kép: Manu Fernandez - AP

hőségklímamelegemberrekordSpanyolország