Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A gólyákat is gyilkolják a görög erdőtüzek

Világidőjárás
2021. augusztus 13. 11:00
null

A Görögországban tomboló erdőtüzeknek is van már halálos áldozata, ahogyan a török, vagy éppen Algériában, ahol már 42 halottja van az erdőtüzeknek. De a lángok nem kímélik az USA-t sem, ahogyan Oroszországot, vagy éppen az északi régióból Finnországot sem.

kép: flightforsurvival.org

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a tűz nem csak ránk, emberekre van jelentős hatással, hanem a növényzet mellett a vadon élő állatokra is, még olyanokra is, melyeknek nem otthona az adott erdő.

kép: Crossfitnorthpole.net

Görögországban a Görög Vadvédelmi Egyesült, az ANIMA hívta fel a figyelmet arra tényre, hogy ez a tragédia messze túlmutat az emberen, hiszen elképesztő mennyiségben szedi áldozatait a vadvilágban is. Sok esetben olyan területekről is,melyekrenem is számítanánk.

Maria Ganoti, az egyesület elnöke rámutatott arra, hogy ha az állatoknak sikerül is elkerülni a tűzhalált, akkor sem biztos, hogy túlélik az eseményeket. Nem csak a sokk, hanem például a füst is tizedeli őket. A görög-teknősök például, ha túl sok füstöt lélegeznek be, megégnek belülről, aminek következtében nem képesek táplálkozni, és elhullanak.

kép: Louiza Vradi-Reuters

De sok az elhullott gólya is. A költözőmadarak Afrikába vezető útvonalában Attika is szerepel, ahol a görög főváros is található. A sűrű füst pedig összezavarja a vonuló madarakat, akik vagy elpusztulnak, vagy eltévednek, és olyan területeken találnak rájuk, ahol eddig egyáltalán nem lehetett gólyákat pihenni látni. Athén magas házainaktetejérőlmenti a legtöbb madarat, de sajnos a görög kertek a közelbengólyatemetőkkéválnak, hiszen naponta találnak új tetemeket a növényzet között.

kép: radiofiji.com.fj

lead kép: cyprus-mail.com

tűzfüstgólyaemberéletGörögország