2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Már halálos áldozata is van a görögországi erdőtüzeknek

2021. augusztus 10., 11:00
Már halálos áldozata is van a görögországi erdőtüzeknek

Görögországban nem akar javulni a helyzet, holott a kánikula már alábbhagyott. A kezdeti, 40°C feletti hőmérsékletekhez képest mostanra 35°C körüli maximumokat mérséklődött a forróság, de a fellobbant lángoknak ez sem szab határt.  

kép: youtube.com

Sajnos a növényzet nedvességtartalma az elhúzódó aszályoknak köszönhetően igen alacsony, következésképpen könnyen lángra kap. Ezt bizonyítja az a több, mint 150 tűz, melyet Görögország területéről jelentettek, és amely mostanra halálos áldozatot is követelt.

kép: AFP

A halálos áldozat egy önkéntes tűzoltó, akire egy villanypózna zuhant. A Görög Kereskedelmi Kamara vezetőjére eszméletlenül találtak rá egy épületben. 

 

 

A lángok a főváros, Athén elővárosait is elérték, mostanra 2000-nél is több embert kellett kitelepíteni a tűz miatt. A közeli Evia szigete sem járt jobban, onnan már kompokkal menekítik az embereket, mert a szigeten maradni már nem biztonságos. A menekülőknek pedig szinte mindenüket hátra kell hagyni. 

kép: greekcitytimes.com

A görög vezetés példátlannak minősítette a tüzet, melyet annak ellenére nem sikerül megfékezni, hogy több ezer tűzoltó és több vizet szállító repülőgép is igyekszik megakadályozni a terjedését. Ellenük dolgozik az állandó, nagyjából 30 km/h-ás szél is, mely futótüzet kreál a tűzfészkekből. 

kép: EPA

Bár alapvetően nem jó a szél, hiszen terjeszti a lángokat, de legalább Athén levegőjét tisztítja valamelyest - gondolnánk, de ez sajnos nincsen így. A füst egyre sűrűbb, és ennek bizony meg lesznek az egészségügyi hatásai is, melyek éveken át is elkísérhetik a görög embereket. 

kép: anews.com.tr

lead kép: Joseph Galanakis-Rex-Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek