Május 25. Szombat, Orbán

Vegyianyag katasztrófa Sri-Lanka partjainál - és a következményei

null

A világ fejlődéséhez elengedhetetlen az, hogy bizonyos méreganyagokkal is dolgozzunk. Ugyanígy elengedhetetlen volt a műanyagok megjelenése is, nem is ezzel van a baj. A gond ott kezdődik, mikor elhisszük, hogy nekünk jogunk van a mérgekkel a legjobb belátásunk szerint bánni, és nem tartozunk felelősséggel, csupán egymásnak.

kép: thejakartapost.com

Mert ez nem igaz. Az, hogy történnek balesetek megengedhetetlen, hiszen számunkra ezek pusztán anyagi veszteséget jelentenek, a természetben azonban olyan folyamatokat indíthatnak el, melyre később mi, emberek is ráfaragunk. Erre tökéletes globális példa a klímaváltozás, de nem kell ennyire megfoghatatlan tragédiák felé evezni.

kép: fuentitech.com

Sri Lanka partjainál több, mint két hétig égett egy konténerszállító hajó. A fedélzetén pedig vegyi anyagok tömkelege várta, hogy a habokba süllyedjen, hiszen a balesetnek ez volt az egyetlen lehetséges kimenetele. A hajóról többek közt mintegy 25 tonna salétromsav is a vízbe került, de az 1400 konténerben sok más anyag is lapult, persze többnyire műanyag csomagolásban.

Hogy milyen következményekkel kell számolni? Ezt azonnal láthatja, aki a parton sétál Sri-Lankán. A megégett tengeri állatok után érkeznek a mérgezés áldozatai is. Eddig 20 delfin, 4 bálna és 176 tengeri teknős tetemét sodorta partra a tenger, életüket pedig a méreganyagok oltották ki.

kép: navy.lk

Ezen felül a part mintegy 80 km-es szakaszon telítődött műanyagszemcsékkel, melyeket összeszedni sem igazán lehet, vagyis innen újra a természet veszi át a vezénylést, és a műanyagok aprózódnak, bekerülnek az állatok szervezetébe, és tovább bővítik a baleset áldozatainak számát.

kép: M Y A Worldwide

lead kép: Sri Lankan air force-Reuters