Május 26. Vasárnap, Evelin

Több, mint 100 halálos áldozata van a németországi áradásoknak

null

A heves esőzések Európa szerte okoznak komoly fennakadásokat és sajnos haláleseteket is. Németország sem kivétel ez alól, ahol a döbbenetes mennyiségű csapadék több folyónál is rekordszintre tornázta a víz állását, ezzel pedig nagyon sok ember lakóhelyét, több nagyvárost is reagálásra kényszerítettek.

kép: Marie Sina

ADüsselfolyó július 14-én 2.65 méterrel történelmi csúcsot ért el Düsseldorf jelentései alapján. A Rajna-vidéken azAhrfolyó okozott komoly gondokat, mely 5.75 méteren tetőzött, bőven meghaladva az eddigi, 2016-ban felállított 3,71 méteres csúcsot.

kép: Valentin Bianchii - AP

Az áradásokra mindenhol igyekeztek a lehető leggyorsabban reagálni a szakemberek, és megkezdték a mentési munkálatokat. Sok autós igényelt segítséget, akik a járműveikben ragadtak, többnyire az aluljárókban megrekedő víz miatt. De a Rajta-vidéken több ház is összeomlott, aminek következtében több ember meghalt, illetve nagyon sokakat most is keresnek a hatóságok. Ugyancsak életét vesztette két tűzoltó, akik a mentési munkálatokban igyekeztek segíteni, mindkettőjüket az áradat sodorta magával.

kép: dw.com

Hagen városában rendkívüli állapotot hirdettek az áradások miatt, minden hidat le kellett zárni, és felszólították az embereket, különösen a folyók közelében élőket, hogy hagyják el a házaikat, vagy ha erre már nincsen lehetőségük, igyekezzenek minél feljebb jutni, hogy a mentőalakulatok munkáját elősegítsék.

kép: theguardian.com

Hollandiában szükségállapotot kellett hirdetni az áradások nyomán.Maastricht városának egy részét ki kell üríteni, ezért 10 000 embert szólítottak fel a távozásra. De aMaasfolyó mentén élőkre sem vár más, számukra is a menekülés a legokosabb megoldás.

kép: Rhein-Erft-Kreis-AP

Belgium sem úszta meg a vizet, hatalmas áradásokkal kénytelenek szembenézni az emberek. Eddig 9 halálos áldozattal kell számolni, és sajnos itt is sok az eltűnt személy. Az áramszolgáltatás mind Németország, mind Hollandia mind pedig Belgium sok részén megszűnt. A mentési munkálatok teljes erőbedobással folynak.

kép: Wolfgang Rattay-Reuters

lead kép: Christoph Reichwein-DPA- AFP