2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Heves esőzések árasztották el Oroszország egy részét

2021. július 10., 11:00
Heves esőzések árasztották el Oroszország egy részét

A szélsőségesen heves esőzések megkeserítik a mindennapokat, mostanra nem csak Indiában, vagy az USA területén, hanem Európában is. Sőt, a világ minden táján érzékelhetően szélsőségesebbé válik az időjárás, aminek egyre több áldozata, és egyre magasabb anyagi vonzatai vannak. 

kép: REUTERS-Alla Dmitrieva

Most Oroszországban, Krasznodar régióban okoznak gondot a heves esőzések. Ez az a terület, mely többek között Szocsit is magában foglalja, és bizony a város sincsen éppen jó helyzetben. Július 4-én heves esőzések kezdődtek, melyek másnap is folytatódtak, aminek hatására villámáradások alakultak ki. Persze a folyók sem tudtak mit kezdeni a néhol 170 mm-nyi esővel, így többek között a Khorota és a Matsesta folyók is kiléptek medrükből. 

kép: Dmitry Feoktistov-TASS

A helyi hatóságok az árvíz miatt rendkívüli helyzetet voltak kénytelen bevezetni Szocsi, Gelendzsik, Tuapse, Szlavjanszki, Szeverszki és Gorjatyj Kljucs területein. A legrosszabb helyzetben a tengerparti települések vannak, hiszen itt az eső mellett a viharos szél a tengert is felkorbácsolja. Vagyis amíg egyik oldalról az eső hömpölyög a városokba, a másikról a sós víz tör be a területekre. 

 

 

 

 

A helyzet július 6-ra odáig fajult, hogy több, mint 660 házat árasztott el a víz, és kórházak, közintézmények is sérültek a kérdéses területeken. Ezen kívül a víz a közlekedésre is komoly hatással volt, hiszen a Dzhubga-Szocsi autópályán egy 1 km-es szakaszt le kellett zárni, mivel az járhatatlanná vált. 

kép: EMERCOM

A szél, az eső és a háborgó tenger mellett azonban jó hír, hogy bár 136 embert evakuálni is kellett a tengerparti városokból, sem sérültekről, sem halálos áldozatokról nem szóltak a jelentések. 

kép: Government of Krasnodar Krai

lead kép: ruptly.tv

Ezek is érdekelhetnek