2023. október 4. szerda
Ferenc

Áradás volt idehaza is, Aldebrő 55 mm csapadékot kapott

2021. július 6., 08:00
Áradás volt idehaza is, Aldebrő 55 mm csapadékot kapott

Az ország egy jelentős részén a szárazság az úr, a vízkorlátozások ezt nagyon jól mutatják. Ám míg a Pilis éppen nem kedveskedik csapadékkal, a Bükk és a Mátra erősen közrejátszik abban, hogy az ország keleti részén több településen is a kelleténél lényegesen nagyobb mennyiségben hulljon az eső. 

Amikor valahol túl sok eső esik, ennek oka lehet az is, hogy nagyon lassan mozognak a rendszerek, vagyis egyszerűen túl sok időt töltenek egy adott terület felett, de jelentősen beleszól a képletbe az is, hogy milyenek a domborzati viszonyok. A magasabb régiók ugyanis az időjárási rendszerek mozgásába is beleszólnak. 

kép: ukrgate.com

Ez a két tényező eredményezte azt is, hogy július 4-én többek közt Fehérgyarmat, Nyírbánya, vagy éppen Bükkábrány is jelentős mennyiségben kapjon a nyakába csapadékot. Azonban a legrosszabbul Aldebrő járt, ahol 55 mm feletti csapadékmennyiséget sikerült rögzíteni. 

 

Bár tény és való, hogy az eső, illetve a nagyobb mennyiségű eső enyhíti a szárazságot, de azért a mértékekkel van némi gond. Míg az északi területek egy-egy futó zápora arra elegendő, hogy elverje a port az utakon, a déli területeken, különösen az említett településeken éppen az eső mennyisége okoz gondokat. Ekkora csapadékmennyiséget ugyanis nem képes elvezetni az árok, de még a folyóknak is időre van szüksége hozzá, ennek megfelelően az utakon és a kertekben is állt a víz. 

Károkról, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés, de az biztos, hogy sem az utak alapjainak, sem a házaknak nem tesz jót, ha állnak a vízben, a növényzet számára pedig csak egy bizonyos ideig jelent felüdülést, később komoly gondokat is okozhat. 

kép: getty

lead kép: triplem.com.au

Ezek is érdekelhetnek