2023. szeptember 22. péntek
Móric

Tornádóhoz hasonló pusztítást okozó légzuhatag tarolta le Pécset

2021. július 2., 08:00
Tornádóhoz hasonló pusztítást okozó légzuhatag tarolta le Pécset

Nem volt eseménytelen a hidegfront érkezése hazánkban. Az emberek igen látványos szupercellákat figyelhettek meg, igaz, nem mindenhol. A főváros és környezete most is kimaradt a szórásból, bár ezzel nem voltak egyedül. Ellenben sok helyen romboló hatásai voltak a hideg-betörésnek. 

kép: Kiss Patrik

A hőmérséklet mindenhol jelentősen lecsökkent, voltak olyan területek, ahol a reggeli órákban a 20°C-ot sem érte el a hőmérő higanyszála, holott pár nappal ezelőtt a hőség már reggel is jelen volt az életünkben. Zivatarok is érkeztek több megyébe, kisebb – nagyobb károkkal is együtt jártak. 

kép: Lehi Zsolt

Pécsett azonban egy olyan meteorológia jelenséggel találkozhattak az emberek, mely komoly károkat képes okozni, és ez bizony most sem volt másképpen. A szupercella, mely Pécs felett átvonult létrehozott egy úgynevezett légzuhatagot. 

 

 

A jelenség egy olyan erős leáramlás, mely hirtelen és igen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen, vagy annak közelében. Tulajdonképpen olyan, mintha a felhőből egyszerűen egy csövön leömlene a szél. A jelenség létrejöhet csapadék nélkül is, ebben az esetben azonban eső is kapcsolódott hozzá. 

kép: BAMA

Első ránézésre a pusztítás olyan, mintha tornádóval találkozott volna az érintett terület. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen egy ilyen légzuhatag szélereje elérheti akár a 240 km/h-ás sebességet is, fákat, villanyoszlopokat csavar ki, házakat dönt romba.  

kép: katasztrófavédelem

Szerencsére azonban a jelenség sohasem hosszú életű, jellemzően csak néhány percig tart. Ez a pár perc azonban Pécsett is elegendő volt ahhoz, hogy a szél jelentős rombolást vihessen végbe. 

lead kép: Bruce Haffner-Andrew Park-Jerry Ferguson

 

Ezek is érdekelhetnek