Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Lángra lobbant a kanadai hőségrekorder város - 15 perc(!) alatt leégett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kanadában, pontosabban Brit Columbiában a hőség minden eddigi rekordot megdöntött. Június 30-án még az előző napoknál is melegebb volt aVancouvertől260 km-re fekvőLyttontelepülésen. Ez a hely az 50°-szélességi fok felett fekszik, mégis 49,6°C-ot regisztráltak.

kép: Ken White

Azon túl, hogy soha ez előtt nem volt ilyen meleg a településen, sem Kanadában, sem pedig az 50°szélességi fok felett, a dolog tragikumát jelentősen fokozza, hogy a szárazság itt is együtt jár a kánikulával, melyet egy hőkupola hozott létre (és nem csak itt, hanem az USA északi államaiban is döbbenetes meleget mértek miatta).

kép: Edith Loring Kuhanga

Ahol pedig forróság és szárazság is van, ott előbb vagy utóbb tűz is lesz. Nos,Lyttonbanlett is, méghozzá hatalmas. A településen a szél is fújt, amikor a lángok fellobbantak. Nem volt kifejezetten erős, nagyjából 70 km/h-ás erősséggel fújt, de ez bőven elég volt ahhoz, hogy tűzvihart okozzon, melyben a lángok terjedési sebessége elérte a 10-20 km/h-át is.

kép: Chiliwack Fire Department

Sok tüzet láthattunk, és sokról olvashattunk már a klímakatasztrófa kapcsán, hiszen évről évre egyre több pusztít világszerte. Az azonban ritka, hogy egy egész települést (pontosabban nagyjából 90%-át) 15 perc leforgása alatt elemésszen a tűz. A helyieknek annyi idejük maradt csupán, hogy magukhoz öleljék háziállataikat és az autókulcsokat, és már ültek is az autóba, és indultak. Ennek ellenére sok a sérült.

kép: 2 Rivers Remix Society

A tűz nem minden. Kanada számára ez a hőség nem csak, hogy nem megszokott, hanem extrém magas, amihez sem az itteni állatok, növények, sem pedig az itt élő emberek nincsenek hozzászokva. Ennek köszönhetően a hőségben a normál halálozási arány háromszorosa jelentkezik. Eleddig nagyjából 500 halálos áldozatot lehet a hőkupolában kialakult elképesztő forróság számlájára írni a tüzet megelőző 5 napban.

kép: 2 Rivers Remix Society

lead kép: Justin McElroy