2022. október 5. szerda
Aurél

Figyelem! Országos tűzgyújtási tilalom van

2021. június 27., 08:00
Figyelem! Országos tűzgyújtási tilalom van

Többször volt már szó róla, hogy hazánkban is tombol a szárazság. Ennek következménye a Pest megye több települését is érintő vízkorlátozó intézkedések bevezetése. A rekkenő hőség pedig csak tovább rontja a helyzetet, amit nem csak az emberek, de az állatok és persze a növényzet is megszenved. 

A vízkorlátozás mellett pedig most még tűzgyújtási tilalom is életbe lépett, méghozzá országos szinten. A hatalmas melegben egyébként sem a legjobb ötlet a tűzgyújtás, ráadásul a kerti hulladék égetése ma már tilos - bár sok önkormányzat még ad esélyt erre a kifejezetten környezetszennyező megoldásra. 

kép: portal.nebih.gov.hu

Az országos tűzgyújtási tilalom kiterjed a külterületi ingatlanokon lévő erdőkre, fásításokra és ezek 200 méteres környezetére is. Ez azt jelenti, hogy még a kijelölt tűzrakó területeken is el kell felejtenünk a gyufát, és ez alól az sem kivétel, ha nagyon odafigyelünk minden tűzvédelmi előírásra. 

 

 

 

A szárazság és a hőhullám ugyanis annyira kiszárította az erdőket, hogy meglepően gyorsan terjedő felszíni tüzek jöhetnek létre. Ezek megfékezésére vajmi kevés esély mutatkozna, főleg úgy, hogy pusztán percek szükségesek ahhoz, hogy a lombkorona szintje is lángra kapjon. 

kép: Tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu

A tilalom csütörtöktől, azaz június 24-től van érvényben, egészen visszavonásig. A tilalom a magánházakban a grillezést és a szalonnasütést nem tiltja, de csak abban az esetben, ha azok nem esnek egybe a tilalom alá vont területekkel. Ha valakinek a külterületen van a háza, az erdőség közvetlen közelében, akkor nagyon szerencsés, hiszen a hőség sokkal kevésbé elviselhetetlen az erdő hűvösében, ám cserébe most a tűzgyújtásról biztosan le kell mondania. 

lead kép: Fir0002- wikipedia

Ezek is érdekelhetnek