Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Lángokban áll 1.7 millió hektár Oroszországban

Világidőjárás
2021. július 25. 08:00
null

A szokatlanul nagy meleg, a sorra érkező kánikulák szélsőségessé tették a környezet szárazságát is, ennek megfelelően borítékolható volt az erdőtüzek megjelenése. Főleg azok a területek érintettek a veszélyben, ahol az elmúlt napok heves esőzései sem hoztak felfrissülést.

Oroszországban pedig igen sok helyen nincsen enyhet adó eső mostanában. Persze ez egy hatalmas ország, vagyis egyes régióiban ráadásul az éghajlat is más, így érthető, ha az Európát sújtó esőzések esetében Oroszországot nem emlegetik túl gyakran.

Most is a távolkeleti régió került veszélybe, egészen pontosan Jakutföld, mely Oroszország leghatalmasabb területe a maga 3,08 millió négyzetkilométerével. Itt csaptak fel a lángok, melyeket a helyi hatóságok a szárazságnak és a tűzvédelmi előírások be nem tartásának tulajdonítanak, azaz minimum az emberi hanyagság közrejátszik a kialakulásukban.

A tűz pedig nem csekély, jelenleg csak Jakutföldön közel 1,7 millió hektáron lángol a természet, ami nagyjából 17 000 négyzetkilométert jelent, ez pedig Pest megye majd’ háromszorosa. A kiterjedt tüzek azonban emberi településeket egyelőre nem fenyegetnek, és sérültekről, vagy halálos áldozatokról sem érkeztek eddig adatok.

Ez azonban gyorsan változhat. Nem csak azért, mert 2200 ember küzd a lángok ellen, akik ilyenformán folyamatosa veszélyben vannak. A gondot a füst okozza, mely hatalmas területeken szennyezi a levegőt, ezzel pedig komoly egészségügyi kockázatokat hoz magával Oroszország több területére is.

képek: siberiantimes.com

lead kép: brusselstimes.com

erdőtűzJakutföldOroszországszárazságélet