2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

67 ponton lángol az USA

2021. július 18., 08:00
67 ponton lángol az USA

A tűzszezon javában tart az USA területén, mégis, viszonylag keveset lehet hallani róla. Ennek az lehet az oka, hogy a jelenleg is tartó hőség, és a hőkupola jelenség - mely Kanadában 50°C-os meleget eredményezett - elvonta erről a figyelmet. 

kép: reuters

Pedig nem kellett volna, hiszen a szárazság és a hőség együtt szinte garantálják azt, hogy előbb vagy utóbb valahol lángra lobban a növényzet. Erre nem is kellett sokat várni, hiszen jelenleg is 67 tűzfészek aktív az USA államaiban. 

kép: Noah Berger-AP Photo

14 000 tűzoltó igyekszik megfékezni a terjedő tüzeket, de éppen a két említett tényező miatt a munkájuk nagyon nem egyszerű. Már eddig is számtalan lakóépület esett áldozatul a tűznek, és ez sajnos várhatóan folytatódni is fog, mivel a lángok megfékezésére most sem mutatkozik túl sok esély. 

kép: Noah Berger-AP Photo

 

 

 

 

A tűz eddig 371 000 hektárnyi területet emésztett fel, mely több, mint 7 Budapestnyi terület, de akár azt is mondhatnánk, hogy Heves megye nagyságú terület veszett oda. Ráadásul a tüzeket egyelőre nem is sikerült megfékezni.  

kép: Noah Berger-AP Photo

A National Interagency Fire Center kiemelte azt is, hogy mi, emberek is nagyon sokat tehetünk az erdőtüzek ellen. Lesújtó adat, de igaz: a fellobbanó lángok 87% az emberi gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás következménye, így ezen esetek többsége megelőzhető lenne. És ez az adat nem csak az USA területén állja meg a helyét.... 

kép: abc news

lead kép: abc news

Ezek is érdekelhetnek