Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Japánban 95 mm csapadék hullott 1 óra alatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Elképesztő károkat képes okozni az eső, abban az esetben, ha túlságosan rövid idő alatt túlságosan sok esik. Erre példát találhatunk világszerte szép számmal, de nem is kell a határokon túlra menni, hiszen 50 mm-nyicsapadék egy délután alatt komoly gondokat okozott Pesterzsébeten is, illetve az ország számos pontján.

kép: Mainichi-Naoki Fuchiwaki

Japánban azonban talán még örültek is volna az 50 mm-nyicsapadéknak, de mindenképpen jobban jártak volna vele, mint azzal, amit kaptak. Az ugyanis nem kevés, óránként (!) több, mint 80 mm-nyieső!

kép: News Bht

Ez a mennyiség Japán délnyugati részén mosott el gyakorlatilag mindent, ami az útjába került.Satsumaráadásul rekordot is felállított. A helyi meteorológiai állomás ugyanis 95 mm csapadékot regisztrált óránként, ezzel pedig megdöntötte az itt valaha is mértóránkéntirekordot!

kép: World Is Dangerous

Az érintett területen 5-ös szintű igen ritka esőriasztás lépett érvénybe, és rengeteg embert kitelepítettek. 90 000 ház lakóinak kellett elhagynia az otthonát, az 5-ös szintű riasztás pedig összességében 236 000 embert érintett.

kép: Ministry of Defence Joint Staff Office, Japan

A katasztrofális mennyiségű esővel pár napja már meggyűlt a baja a szigetországnak. Július 3-án egy heves esőzés következtében Atamiban egy földcsuszamlás 9 ember életét követelte, és olyan méretű volt, hogy még az újabb heves esőzésekig sem sikerült eltávolítani a törmelékréteget.

kép: vnexplorer.net

lead kép: CHINA DAILY - VIA REUTERS