Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Hétvégén megint jönnek a szupercellák

Világidőjárás
2021. július 16. 08:00
null

Érkezik a hétvége, sokan már péntek délután-estére is jó kis kerti sütögetést terveznek, szombat és vasárnap pedig jöhet a strand, az önfeledt pancsolás. De nem a mostani hétvégén.

kép: severe-weather.eu

Július 16-án, pénteken már javában találkozhatunk a zivatarokkal, felhőszakadásokkal, melyek most már remélhetőleg azokra a területekre is juttatnak némi esőt, ahol eddig azt nélkülözni kellett. Pénteken még főleg délen, délkeleten lehet számolnikiadós zuhékkalde a rendszer halad tovább, és várhatóan az egész országban hoz majd csapadékot.

kép: severe-weather.eu - Viktoria Tihamer Nagy

Ha próbálja meglátni a jót a rosszban, akkor mondogathatja, hogy legalább majd jól lehet aludni, hiszen az eső alatt és után lehűl az idő. Ez azonban inkább csak a Dunántúlon lesz jellemző, északkeleten a hőmérséklet továbbra is igen magas lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy a hétvégén is gond nélkül mérhetünk 34-35°C-os meleget.

A záporok, zivatarok mellett heves villámlással is számolni kell, könnyedén találkozhatunk újra szupercellákkal is. Ha pedig a szupercellák megjelennek, akkor a jég és az erős szél is velük tart. Sajnos azt pontosan nem lehet megmondani, hol is számíthatunk jégre, hogy legalább az autókat le lehessen takarni, mindenesetre az elővigyázatosság nem árt.

kép: predplatne.sme.sk

Az esős idő még hétfőn is tartja majd magát, de keddre már inkább szárazabb időben lehet részünk, és a tomboló kánikula is enyhülni fog egy keveset.

kép: reshareworthy.com

lead kép: strangesounds.org

viharszupercellameleghidegjégszél