Május 25. Szombat, Orbán

Feltételezhetően egy tornádó csapott le Londonban

null

Az erőteljes, romboló tornádók hazája az USA, legalábbis sokan így gondolják. Hiszen a történetek is ide kötik a tölcséreket, gondoljunk csakDorothy-ra, és kutyusára, Totóra, akiket a tornádó házastól pottyantott a gonosz boszorkány fejére.

kép: IMRANO

Az utóbbi időben azonban egyre több helyről és egyre erősebb tornádókról lehet híreket olvasni, amik kicsit sem biztatóak. Ugyan volt már példa erős tornádók megjelenésére hazákban is, és sok más területen, de azért az kifejezetten ritka, hogy olyan pusztító tornádó szülessen Európában, mint ami a cseheknél tarolt, vagy hogy Kínában egy hónapon belül 6 EF3-as szörnyeteg is garázdálkodjon.

kép: secure.telegraph.co.uk

Most London keleti részén, Barking-ban regisztráltak hatalmas károkat okozó vihart, melynél a szakemberek szerint egy tornádó is létrejött.

kép: express.co.uk

Heves zivatarokkal, sok villámmal és erős széllel érkezett a vihar Londonba, ahol ugyan nagy szerencsére sérülteket nem hagyott hátra, rombolást azonban annál inkább, villámáradásokkal is számolni kellett, de a villámlások is komoly károkat okoztak.

Bár a helyi hatóságok nem tudták megerősíteni a tornádó létrejöttének hírét, a helyi meteorológiai állomáson azonban a szakemberek úgy gondolják, hogy valóban egy tölcsér jött létre a városban, ám hatalmas szerencséjükre ez csak nagyon rövid életű tornádónak bizonyult.

kép: Kiran Bhangal

Akár volt tornádó, akár csak nagyon rövid ideig volt jelen, vagy csak a szél rombolását láthatjuk, mindenképpen hatalmas pusztítással kell számolni. Az anyagi károk felmérése még tart, de a helyi hatóságok igyekeznekmindenkineksegítséget, ha kell, fedelet nyújtani, akiket megkárosított a vihar.

kép: Kiran Bhangal

lead kép: Mike Stevens