Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Cunamiriadó van Alaszkában 8,1 es földrengés után

Világidőjárás
2021. július 29. 14:00
null

A tengerpartok mindig is vonzóak voltak az olyan emberek számára, akik nem ott élnek. Hiszen a víz, a homok és az állandó halk morajlás megnyugtató, és az emberek többségét a nyaralásra emlékezteti.

kép: ABC news

Persze megvannak a hátrányai is annak, ha valaki a tengerek, óceánok partjainál él. A homok mellett az állandó szél is gondokat okozhat, na meg a turistákkal is számolni kell. Ez utóbbi kimarad abban az esetben, ha például Alaszka partvidékéről beszélünk, ám veszélyek itt is mutatkoznak.

kép: cnn

Július 29-én hazai idő szerint reggel negyed kilenckor Alaszka déli részén egy 8,1-es erősségű földrengés pattant ki, mely már bőven a brutális kategóriába tartozik. Maga a rengés a Csendes-óceán északi része alatt nagyjából 32 kilométeres mélységben pattant ki.

Az ilyenerejűföldmozgások, abban az esetben, ha a szárazföld belsejében jelentkeznek hihetetlen károkat képesek okozni. Ez nincsen másképpen akkor sem, ha a partvidéket érintik, de ilyenkor számolni kell a cunamikialakulásánakesélyével, és néhány éve a világ már megtanulta, hogy ezzel nagyon nem jó szórakozni, az ilyesmit nagyon komolyan kell venni!

kép: NOAA - a képen a cunami terjedési szimulációja, időintervallumokkal

Ennek megfelelően Alaszka partvidékére is cunamiriadót léptettek érvénybe, de az esetlegesen kialakuló gyilkos hullámhegy sokkal messzebb is eljuthat, így a figyelmeztetés Hawaii és sok másterületesetében is érvényes.

kép: Alaska Earthquake Center map

lead kép: nzherald.co.nz

AlaszkaUSAföldrengésemberéletcunami