2022. december 9. péntek
Natália

Jelentősen megugrott a cunamiveszély egy új kutatás adatai alapján

2021. május 16., 11:00
Jelentősen megugrott a cunamiveszély egy új kutatás adatai alapján

Gondolkodott már azon, hogy mennyire jó is lenne, ha tengerparton élhetne? Ha a házból, lakásból kilépve csak néhány lépést kellene megtennie a homokos fövenyig, és a hűs habokig? Ez szinte mindenkinek eszébe jut, aki nem ilyen helyen él, de azért nem szabad elfelejteni, hogy a partnak is vannak hátrányai, és ez nem csak az állandó homoksepregetés. 

kép: en.public-welfare.com

A szökőár ugyanis reális veszély lehet szinte minden tengerparton, már persze akkor, ha a tudósoknak igaza van. A University of New Mexico és a Nanyang Technological University közös tanulmányban mutatott rá arra, hogy alul értékeltük a globális cunamiveszélyt. 

kép: David Rydevik - wikipedia

Egészen pontosan arról a cunami lehetőségről van szó, melyet a szubdukciós zónákban létrejövő iszonyatos erejű földrengések generálnak. Ezeknek a mozgásoknak a megértése nagyon nehézkes volt, mivel a megszokott geológiai műszerek nemigen működnek az óceánok és a tengerek fenekén, és ezek a zónák egészen másképp viselkednek, mint a szárazföldi veszélyes területek. 

 

 

A kutatóknak azonban sikerült kifejleszteni egy eljárást, melynek segítségével sokkal pontosabban képesek megérteni a lemeztektonika itteni folyamatait, a szubdukciós zónákban létrejövő eseményeket és azok hatásait.  

kép: preventionweb.net

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy egy globális cunami esélyét, és annak erejét is erősen alul értékeltük eddig. A számítások alapján a mostani intézkedések nagyon kevésnek bizonyulnának, ha a katasztrófa valóban bekövetkezik - de még akkor is, ha nem globális mértékben jelentkezik. 

 

lead kép: indulgy.com

Ezek is érdekelhetnek