Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Ciprus történetének legsúlyosabb futótüzével küszködik

null

Kánikula nem csak nálunk, és nem csak Kanadában van, hanem Cipruson is. És sajnos ahogyan Kanadában kigyulladtLytton, Ciprus sem úszta meg a forróság, a szárazság és a tűz kombinációját.

kép: ekathimerini.com

Sőt, ez így nem is fedi a valóságot, mert nem csak, hogy nem úszta meg, hanem olyan mértékű tűzvésszel kénytelen szembenézni a sziget, amire eddig nem volt még példa. Jelenleg mintegy 50 négyzetkilométernyi terület égett le, ebben több település és hatalmas mezőgazdasági területek is vannak. A tűzoltóság pedig foggal - körömmel küzd azért, hogy a terület egyik legjelentősebb természetvédelmi részét, a Machairas Nemzeti Erdészeti Parkot megmentsék a lángok terjedésétől.

kép: Louisa Gouliamaki-AFP

Ebben pedig már Görögország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Izrael is segít, eddig ezek a nemzetek reagáltak Ciprus segítségkérésére. Repülőkkel igyekeznek a lángokat megfékezni, de a futótűz egyelőre nem kíván megállni, tovább pusztít.

Számláján mostanra négy halálos áldozat is van. Az egyiptomi idénymunkásokat a kiégett autójuktól 600 méterre találták meg. Feltételezik, hogy az autóból kimenekültek, de a lángokat nem tudták megkerülni.

kép: corby

Az események hátterében több embert is sejtenek a helyi hatóságok, vagyis feltételezik, hogy az ország legsúlyosabb tűzvészét gyújtogatás okozhatta - bár megdönthetetlen bizonyítékokkal nem rendelkeznek. A tűz miatt több települést is ki kellett üríteni, és az áramellátás is ingadozik, hiszen a magasfeszültségű vezetékeket is elemésztik a lángok.

kép: financialmirror.com

lead kép: EPA