Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Ciprus történetének legsúlyosabb futótüzével küszködik

Világidőjárás
2021. július 06. 14:00
null

Kánikula nem csak nálunk, és nem csak Kanadában van, hanem Cipruson is. És sajnos ahogyan Kanadában kigyulladtLytton, Ciprus sem úszta meg a forróság, a szárazság és a tűz kombinációját.

kép: ekathimerini.com

Sőt, ez így nem is fedi a valóságot, mert nem csak, hogy nem úszta meg, hanem olyan mértékű tűzvésszel kénytelen szembenézni a sziget, amire eddig nem volt még példa. Jelenleg mintegy 50 négyzetkilométernyi terület égett le, ebben több település és hatalmas mezőgazdasági területek is vannak. A tűzoltóság pedig foggal - körömmel küzd azért, hogy a terület egyik legjelentősebb természetvédelmi részét, a Machairas Nemzeti Erdészeti Parkot megmentsék a lángok terjedésétől.

kép: Louisa Gouliamaki-AFP

Ebben pedig már Görögország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Izrael is segít, eddig ezek a nemzetek reagáltak Ciprus segítségkérésére. Repülőkkel igyekeznek a lángokat megfékezni, de a futótűz egyelőre nem kíván megállni, tovább pusztít.

Számláján mostanra négy halálos áldozat is van. Az egyiptomi idénymunkásokat a kiégett autójuktól 600 méterre találták meg. Feltételezik, hogy az autóból kimenekültek, de a lángokat nem tudták megkerülni.

kép: corby

Az események hátterében több embert is sejtenek a helyi hatóságok, vagyis feltételezik, hogy az ország legsúlyosabb tűzvészét gyújtogatás okozhatta - bár megdönthetetlen bizonyítékokkal nem rendelkeznek. A tűz miatt több települést is ki kellett üríteni, és az áramellátás is ingadozik, hiszen a magasfeszültségű vezetékeket is elemésztik a lángok.

kép: financialmirror.com

lead kép: EPA

forróságmelegtűzvészhelyzetCiprussegítség